Du kan beholde den tidligste udbetalingsalder i to tilfælde:
1: Du overfører inden for jobskifteaftalen og inden for 3 år efter jobskifte
Overfører du en pensionsordning med en tidligste udbetalingsalder på 60 år til en ny pensionsordning med en højere udbetalingsalder, kan du få en tidligste udbetalingsalder på 60 år for hele den samlede værdi. Det kræver blot, at du overfører pensionsordningen inden for jobskifteaftalen og inden 3 år efter jobskiftet.
Eksempel:
Helle får i 2006 en pensionsordning via sit job. Ordningen kan tidligst udbetales, når Helle er 60 år. I 2018 skifter Helle job og får en ny ordning i et andet pensionsselskab. Den nye ordning kan tidligst udbetales, når Helle er 64 år. Men overfører Helle den tidligere ordning til den nye inden 3 år efter jobskiftet, kan hun få udbetalt pension fra hele ordningen, når hun bliver 60.
2: Du overfører til en nyoprettet ordning
Den tidligste udbetalingsalder kan også overføres til en ny pensionsordning, hvis du aftaler overførslen samtidig med, at den nye pensionsordning oprettes.
Eksempel:
Hanne får i 2002 en pensionsordning via sit job. Ordningen kan tidligst udbetales, når Hanne er 60 år. Hanne fratræder jobbet i 2010 og lader ordningen blive stående uden at betale mere til den, det vil sige som præmiefri forsikring.
I 2018 får Hanne nyt job og en ny pensionsordning i et andet pensionsselskab. Den nye ordning kan tidligst udbetales, når Hanne bliver 64 år. Samtidig aftaler Hanne at overføre den tidligere ordning til den nye ordning. Dermed bliver den tidligste udbetalingsalder 60 år på den samlede pensionsordning. Overfører Hanne den tidligere ordning senere, bliver den tidligste udbetalingsalder i stedet 64 år.
Andre overførsler – tidligste udbetalingsalder skal forhøjes
Overfører du en pensionsordning uden for de nævnte eksempler, bliver den tidligste udbetalingsalder forhøjet.
Eksempel 1:
Jens får i 2002 en pensionsordning via sit job. Ordningen kan tidligst udbetales, når Jens bliver 60 år. I 2010 skifter Jens job og får en ny ordning i et andet pensionsselskab. Den nye ordning kan tidligst udbetales, når Jens bliver 64 år. Den tidligere ordning bliver stående i det gamle selskab som præmiefri forsikring.
Først i 2018 vil Jens overføre den tidligere ordning til den nyeste. Det er uden for jobskifteaftalens tidsfrist på 3 år. Overførslen er heller ikke aftalt samtidig med, at Jens oprettede den nye ordning. Det betyder, at den tidligere ordning får forhøjet tidligste udbetalingsalder fra 60 til 64 år, hvis den overføres.
Eksempel 2:
Peter får i 1992 en pensionsordning via sit job. Han kan tidligst få pensionsordningen udbetalt, når han fylder 60 år. I 2014 skifter Peter job og får en ny ordning i et andet pensionsselskab. Den nye ordning kan tidligst udbetales, når Peter fylder 62 år. Den tidligere ordning bliver stående i det gamle selskab som præmiefri forsikring. Peter fratræder sit nyeste job igen i 2018 uden at få ny pensionsordning.
Peter har indbetalt i 22 år til den gamle ordning med tidligste udbetalingsalder 60 år og i fire år til den nye ordning med den tidligste udbetalingsalder på 62 år. Overfører Peter den nyeste ordning (med lille værdi) til den gamle ordning (med stor værdi), bliver den tidligste udbetalingsalder 62 år for hele ordningen. Det vil sige, at udbetalingsalderen på den gamle ordning forhøjes fra 60 til 62 år.