Ophæv pensionsordningen (genkøb)
Når en pensionsordning bliver genkøbt, det vil sige ophævet, betyder det, at værdien af ordningen bliver udbetalt før tid - altså før den ellers skulle have været udbetalt, fx ved pensionering.
Du kan have mulighed for helt at udtræde af pensionsordningen og få værdien udbetalt. Det kaldes at genkøbe pensionsordningen.
Ophæver du din pensionsordning, skal du være opmærksom på, at dine fradragsmuligheder for indbetaling til en aldersforsikring begrænses.
Læs om såkaldte diskvalificerende udbetalinger
En diskvalificerende udbetaling fra din pensionsordning betyder, at du mister muligheden for at indbetale årligt op til 56.900 kr. (2023) til din aldersforsikring de sidste fem år op til din folkepensionsalder.
Diskvalificerende udbetaling omfatter alle nystartede udbetalinger af løbende alderspension og ratepension fra og med 10 år før din folkepensionsalder.
Ophævelse af pensionsordningen og engangsudbetaling af alderspension er også diskvalificerende udbetaling. Tvangsudbetaling fra pensionsselskabet er dog undtaget.
Reglerne om diskvalificerende udbetaling gælder fra 1. april 2018 på tværs af alle ordninger i alle selskaber.
Hvor meget kan du indbetale til aldersforsikring
Du kan indbetale 8.800 kr. (2023) til aldersforsikring om året. Der er ikke fradrag for indbetalingen, til gengæld er udbetalingen skattefri. Fra 5 år før folkepensionsalderen kan du indbetale op til 56.900 kr. (2023) om året. Beløbsgrænserne på de 8.800 kr. (2023) og de 56.900 kr. (2023) bliver årligt reguleret. Læs mere om aldersforsikring.
Sammenhæng mellem indbetaling og diskvalificerende udbetaling
Er der efter den 1. april 2018 sket en diskvalificerende udbetaling, kan du ikke indbetale mere end 8.800 kr. (2023) fra og med det efterfølgende indkomstår til en aldersforsikring uanset, hvornår din folkepensionsalder er.
Du kan dog godt indbetale op til den høje grænse til aldersforsikring i samme år, som du får den første diskvalificerende udbetaling. Sker fx første diskvalificerende udbetaling i februar 2019, kan der i resten af 2019 indbetales op til den høje grænse, hvis du altså har 5 år eller mindre til folkepensionsalderen.
Delpension
Du skal være opmærksom på, at udbetaling af delpension også er diskvalificerende udbetaling. Starter du udbetaling af delpension efter 1. april 2018, kan du altså ikke indbetale det høje beløb til din aldersforsikring i efterfølgende år.
Ved genkøb skal du betale 60 pct. i afgift af opsparingen til staten. Det skyldes blandt andet, at du har haft skattefradrag for indbetalingen. Du skal betale et gebyr på 730 kr. til ISP for at ophæve pensionsordningen.
Det afhænger af din pensionsordning, om du kan genkøbe pensionsordningen. Er pensionsordningen en del af en overenskomst med det offentlige, kan du som hovedregel ikke tilbagekøbe pensionen. Du kan se regler for genkøb i dine vilkår i Regler og paragraffer
Du kan ikke genkøbe pensionsordningen, hvis du, din ægtefælle eller samlever modtager en offentlig ydelse, der afhænger af jeres formueforhold.
Måske kan du i stedet overføre værdien af din pensionsordning til en ny arbejdsmarkedspensionsordning. Hvis det er muligt, sparer du afgiften til staten og øger din pensionsopsparing.
Du er velkommen til at kontakte os for at få mere at vide om muligheden for genkøb og overførsel af din pensionsordning.
Overgang til markedsrenteordning
Pensionskassens bestyrelse arbejder på at ændre din pensionsordning til en markedsrenteordning. Det kan medføre, at din pensionsopsparing bliver forøget.
Om der kommer en overgang til markedsrenteordning, afklares på en generalforsamling.
Kursværn
Du skal være opmærksom på, at pensionskassen har indført kursværn.
Hvad er kursværn?
Hvis du overfører din pensionsordning til et andet selskab eller ophæver den før tid, i en periode hvor kursværnet er større end 0 %, fratrækkes en procentdel af depotet.
Formålet med kursværn er at beskytte et pensionsselskabs kunder mod tab, hvis andre kunder trækker deres opsparing ud af selskabet på et økonomisk ugunstigt tidspunkt. Tabet kan opstå ved pludselige og kraftige kursfald, hvor markedsværdien af et pensionsselskabs aktiver (aktier, obligationer mv.) bliver lavere end summen af kundernes opsparinger. Uden kursværn vil de, der trækker deres opsparing ud af pensionskassen på dette tidspunkt, få udbetalt flere penge, end pensionsordningen reelt er værd. Det tab betaler de øvrige kunder for.
Hvem gælder kursværn for?
Kursværn gælder kun for pensionsordninger med forsikringsdele i gennemsnitsrente. Kursværn påvirker ikke din alderspension eller dine udbetalinger ved død og invaliditet.
Hvor stort er kursværnet?
Kursværnet fastsættes månedligt og særskilt for hver enkelt rentegruppe. Hvis du gerne vil se, hvilken rentegruppe du tilhører, kan du logge ind på pensionskassens hjemmeside og tjekke din pensions- og forsikringsoversigt.
Kursværn er fra den 1. november fastsat til:
- Rentegruppe A: 27 %
- Rentegruppe B: 13 %
- Rentegruppe C: 0 %
- Rentegruppe D: 0 %
- Rentegruppe F: 0 %
Har du brug for at vide mere om reglerne for overførsel, kan du kontakte os eller dit nye selskab.