Reglerne for skattefradrag for indbetalingen er forskellige afhængig af, hvilken type udbetaling pengene bruges til, fx om det en livsvarig pension eller en ratepension. De forskellige typer af udbetaling, du kan vælge mellem, afhænger af, hvilken pensionsordning du har. Du kan logge ind og se præcis, hvilke pensioner og forsikringer du selv har.
Indbetaling til pensioner, der udbetales hver måned (fradragsberettiget)
(skattekode 1)
Dette afsnit gælder indbetalinger til fx livsvarig alderspension, invalidepension, supplerende førtidspension, ægtefælle-/samleverpension og børnepension.
Der er ikke nogen grænse for, hvor meget din arbejdsgiver må indbetale, eller hvor meget du må indbetale via din arbejdsgiver.
Der er heller ikke nogen grænse for, hvor meget du må indbetale privat, men det kan være, at fradraget for din private indbetaling skal fordeles over flere år.
Indbetaler du et fast beløb hver måned, har du fradrag for hele indbetalingen i indbetalingsåret, hvis der samlet bliver indbetalt i minimum 10 år. Er den samlede indbetaling kortere end 10 år (fx et indskud), kan du fradrage 1/10 af den samlede indbetaling hvert år i 10 år. Er indbetalingen højst 56.100 kr. (2023), er det muligt at få fradrag for hele indbetalingen i indbetalingsåret. Det er en samlet beløbsgrænse, der gælder på tværs af alle dine private indbetalinger til livrenter.
Du har fradrag for indbetalingerne til og med i topskatten.
Indbetaling til pensioner, der udbetales hver måned i 10-30 år (fradragsberettiget)
(skattekode 2 og 9)
Dette afsnit gælder indbetalinger til fx ratepension, 10-årig supplerende opsparing og ophørende alderspension.
Der gælder de samme regler, uanset om indbetalingen sker via din arbejdsgiver eller privat.
Du har fradrag for indbetalinger op til 60.900 kr. (2023). Det er en samlet beløbsgrænse, der gælder på tværs af alle dine pensioner i alle selskaber.
Vi sørger for, at der ikke bliver brugt mere end 60.900 kr. (2023) hos os. Men indbetaler du også til ratepension i fx en bank, eller har du allerede indbetalt et beløb gennem en anden pensionsordning tidligere i år, er det vigtigt, at du fortæller os det hurtigst muligt. Så kan vi måske nå at tage højde for det, så din samlede indbetaling i år ikke kommer over 60.900 kr. (2023). Indbetaling over beløbsgrænsen bliver brugt til andre pensioner - normalt livsvarig alderspension.
Du har fradrag for indbetalingerne til og med i topskatten.
Indbetaling til aldersforsikring (ikke fradragsberettiget)
(skattekode 33)
Dette afsnit gælder indbetalinger til aldersforsikring eller dødsfaldssum uden fradragsret.
Du har ikke ret til fradrag for indbetaling til aldersforsikring og dødsfaldssum. Udbetalingen er skatte- og afgiftsfri. Der gælder de samme regler, uanset om indbetalingen sker via din arbejdsgiver eller privat.
Hvis du indbetaler via din arbejdsgiver, trækker vi 40 % i foreløbig skat af den del af indbetalingen, du anvender til aldersforsikring eller dødsfaldssum uden fradragsret. Beløbet afregner vi til Skattestyrelsen.
Hvor meget du må indbetale til din aldersforsikring, afhænger af din alder. Grænsen er 8.800 kr. (2023) for dig, der har mere end syv år, til du når din folkepensionsalder. Har du syv år eller mindre, til du når din folkepensionsalder, er grænsen 56.900 kr. (2023).
Det er en samlet beløbsgrænse, der gælder på tværs af alle dine aldersforsikringer i alle selskaber.
Vi sørger for, at der ikke bliver brugt mere end 8.800 kr. (2023) henholdsvis 56.900 kr. (2023) hos os. Men indbetaler du også til aldersforsikring i fx en bank (aldersopsparing), eller har du allerede indbetalt et beløb gennem en anden pensionsordning tidligere i år, er det vigtigt, at du fortæller os det hurtigst muligt. Så kan vi måske nå at tage højde for det, så din samlede indbetaling ikke kommer over det maksimalt tilladte for dig. Indbetaling over beløbsgrænsen bliver brugt til andre pensioner – normalt livsvarig alderspension.
Hvis du samlet set betaler mere end det maksimalt tilladte til aldersforsikring, skal du betale 20 % i afgift af det overskydende beløb. Har du i tidligere år modtaget en diskvalificerende udbetaling, og du overskrider det tilladte indbetalingsloft på 8.800 kr. (2023), skal du dog betale en afgift på 40 % af det overskydende beløb. Skattestyrelsen regner selv beløbet med på din årsopgørelse. Overføres det overskydende beløb i stedet til en fradragsberettiget dækning i året efter indbetalingsåret, kan du få sat afgiften ned til kun 4 % af det overførte beløb.
Indbetalinger til aldersforsikring tæller med i grundlaget for beregning af topskat.
Vær opmærksom på, at udbetaling af pension kan betyde, at du ikke senere kan indbetale det maksimale til en aldersforsikring de sidste syv år op til din folkepensionsalder.
Læs mere om aldersforsikring her.
Indbetaling til gruppeforsikring (ikke fradragsberettiget)
(skattekode 5)
Gruppeforsikring kan fx være dækning ved visse kritiske sygdomme, ulykkesforsikring, invalidesum, engangsbeløb ved førtidspension og engangssummer, der udbetales til dine efterladte ved din død. Har din pensionsordning tilknyttet en sundhedsforsikring, kan disse indbetalinger også være omfattet af reglerne i dette afsnit.
Du har ikke ret til fradrag for indbetaling til gruppelivsforsikring. Udbetalingen er skatte- og afgiftsfri.
Indbetaler du via din arbejdsgiver, hvor arbejdsgiveren allerede har set bort fra beløbet ved beregning af skatten af din løn, indberetter vi beløbet til Skattestyrelsen. Herefter indgår beløbet som B-indkomst på din årsopgørelse. Hvis du vil undgå restskat, skal du sørge for, at indbetalingen indgår i din forskudsopgørelse.
Indbetaling til øvrige pensioner (ikke fradragsberettiget)
(skattekode 7)
Har du en pensionsopsparing, der er omfattet af pensionsbeskatningslovens § 53 A, har du ikke ret til fradrag for indbetalingen. Udbetalingen er skatte- og afgiftsfri.
Du skal betale skat af rentetilvæksten (kapitalindkomst) i både opsparings- og udbetalingsperioden. Vi indberetter renten til Skattestyrelsen. Herefter indgår beløbet som kapitalindkomst på din årsopgørelse. Hvis du vil undgå restskat, skal du sørge for, at renten indgår i din forskudsopgørelse.
Hvis der er negativt afkast, orienterer vi særskilt om, hvad du skal gøre.